De citroenkomkommer telen

De citroenkomkommer, vaak ook appelkomkommer genoemd, is een heel leuke groente om zelf te telen. Onbekend is hij zeker! Ik leerde hem kennen via een collega die er eentje bij had als tussendoortje. Het leuke aan deze vrucht is dat je hem vrij gemakkelijk kan telen en toch eens wat anders in je moestuin hebt dan de meeste mensen. Zo blijft het afwisselend voor iedereen! Hoe je de appelkomkommer zelf kan telen, leg ik je hier graag uit.

Wat is een citroenkomkommer?

Een heel terechte vraag, wat is een citroenkomkommer? Deze vrucht groeit aan een plant die erg sterk lijkt op de standaard komkommerstruik. De vruchten zijn echter niet langwerpig zoals je je een normale komkommer inbeeldt. Helemaal niet zelfs, de vruchten zijn eerder rond!

De komkommer wordt geel en rond, vandaar de naam citroenkomkommer. De alternatieve naam appelkomkommer zie je er ook wel in terug. Oke, de meeste appels zijn niet geel, maar qua grootte is deze komkommer net zoals een appel. De smaak is ook niet perfect zoals een komkommer, al lijkt het er wel op. Er zit een kleine zurige toets in, dus weer mooi gelinkt aan een citroen… Je ziet het, deze vrucht heeft zijn naam zeker niet gestolen!

Appelkomkommer die langwerpig is
De appelkomkommer is niet altijd perfect rond. Je ziet ze ook geregeld langwerpig groeien. Een beetje logisch, ze lijken ten slotte nog steeds op hun langere neefjes, de gewone komkommer!

De struik zelf en het kweekproces lijkt sterk op dat van een gewone komkommerplant, maar nu je toch op deze pagina leest, leg ik je graag in detail uit hoe je de appelkomkommer kan telen.

Citroenkomkommers zaaien

Over het algemeen houden komkommers er niet van om verplant te worden. Eens hun worteltjes goed in de aarde staan, vinden ze het niet leuk als je nog in de aarde gaat wroeten. En geef ze eens ongelijk, wij houden ook niet van gekietel aan onze voeten!

Aangezien ze dus liefst vanaf het zaaien op dezelfde plek blijven staan voor het volledige seizoen, kan je deze groente best meteen om zijn juiste plaats zaaien. Met andere woorden, binnen voorzaaien wordt meestal niet echt aangeraden, gewoon meteen op de juiste plek in je tuin en klaar!

Nu weten we allemaal dat we vaak een tikkeltje ongeduldig zijn. Kan je echt niet wachten? Zaai je citroenkomkommers dan binnen voor, zo’n drie tot vier weken voor de laatste nachtvorst (dus ten vroegste half april binnen voorzaaien). Buiten kan je ze pas zaaien vanaf half mei, want tegen vrieskou kan de appelkomkommer absoluut niet.

Een ideale standplaats voor de appelkomkommer is in volle zon. Deels schaduw kan nog wel, maar een uur of zes zon per dag wordt vaak toch als minimum gezien. Let er bij het zaaien op dat je de zaadjes niet te dicht op elkaar zet. Ook al zijn de vruchten van deze soort misschien wel kleiner dan van de winkelvarianten, de struiken kunnen nog steeds erg groot worden. Probeer dus om zeker een halve meter tussen de verschillende struiken open te laten, liever nog wat meer. Het zaadje zelf kan je best zo’n twee centimeter diep in de grond steken.

Tip: aan één struik komen heel wat vruchten. Ga dus niet te veel zaadjes planten, voor je het weet heb je voldoende planten om de volledige straat van komkommers te voorzien! Leuk als je graag vrijgevig de buren van vitamientjes voorziet, maar meestal kan je nog andere bekende en minder bekende groentensoorten uitproberen op deze ruimte in de moestuin!

Na het zaaien duurt het één week alvorens de kiemen hun kopjes boven de aarde uitsteken. En dan begint de volgende stap: opkweken maar!

Citroenkomkommers laten groeien

Citroenkomkommers van zaailingen tot grote planten laten groeien, is eigenlijk opmerkelijk eenvoudig. Als je de zaailingen uitplant, kan je best wat compost door de grond mengen om de plantjes een goede start te geven. Dit kan uiteraard niet meer als je ze direct op de juiste plaats hebt gezaaid, maar dan kan je ook altijd een beetje voeding geven. Toch is voeding geven voor deze plant niet zo belangrijk, zelfs zonder veel voeding, kan je heel mooie oogsten krijgen!

Appelkomkommers water geven

De citroenkomkommer heeft best wel wat water nodig om groot te kunnen worden en mooie vruchten te geven. Als het niet voldoende regent, kan je best water geven.

Belangrijk om op te merken, is dat de appelkomkommer niet echt houdt van veel water op hetzelfde moment. De grond moet eerder voortdurend vochtig zijn, maar niet helemaal doorweekt. Als je water geeft, probeer dit dan heel rustig te doen zodat de grond nooit tot een modderbad omgetoverd wordt. Je kan bijvoorbeeld een deel van de gieter leegkappen, iets anders in de tuin doen, en later nog eens wat water geven. Of gewoon elke dag een klein beetje water toevoegen als er niet voldoende regen valt.

Citroenkomkommer aan de plant.
Citroenkomkommers klimmen graag tegen een rek omhoog. Hier zie je dat de komkommer aan de plant begint te rijpen. Het is zeker tijd om te oogsten, aangezien de vrucht al volledig geel is.

Citroenkomkommers laten klimmen

Zoals veel planten die erg hoog kunnen worden, kan de citroenkomkommer wel wat steun gebruiken om de hoogte in te groeien. Het is ideaal om een soort draad of rek te gebruiken waar de plant dan tegenaan kan groeien.

Net als onze kindjes, moet je ook deze plant een beetje helpen tijdens het opgroeien. Begin met de groeiende toppen zelf tegen het rek te leggen of hier zelfs voorzichtig aan vast te maken door de scheuten vast te binden met een stukje touw. Al snel zal je zien dat de plant automatisch langs dit rek omhoog klimt. En dan gaat het snel, heel snel!

Citroenkomkommers bemesten

Veel extra bemesting hebben citroenkomkommers niet nodig. Als je ze uitplant volstaat wat compost, al kan het geen kwaad om een beetje fosfor toe te voegen aan de grond (zeker niet overdrijven!). Een andere optie, zeker als je zelf geen compost hebt uit eigen tuin (jammer, want het is echt een aanrader om je eigen compost te produceren!), is om wat meststoffen toe te voegen zoals je ze in de winkel kan vinden (meestal NPK in een 5-10-10 verhouding).

Sommige tuiniers raden aan om wat extra stikstof in je meststoffen te gebruiken net nadat de eerste bloemen verschijnen. Hoewel dit geen kwaad kan, moet je wel oppassen dat je niet overdrijft. Geef je te veel stikstof, dan zal de plant vooral blad gaan produceren en gaat de energie niet naar het produceren van de komkommers zelf… Daarom zou ik persoonlijk niet extra stikstof bijgeven, maar als je niet overdrijft, kan het ook geen kwaad.

Tip: als je de planten bemest met extra stikstof, probeer de meststoffen dan zeker niet over de plant zelf te gieten. Dit kan leiden tot het ‘verbranden’ van de plant of het blad, en dat zou toch zonde zijn!

Appelkomkommers oogsten

Eindelijk, het is zover! Je komkommer heeft bloemen gekregen en ze zijn bevrucht geraakt! Nu zullen de komkommers snel verschijnen, en voor je het weet hangen ze al rot aan de struik. Dus opletten dat je ze op tijd oogst! Meestal duurt het minstens twee maanden voor je appelkomkommers aan je struik krijgt, maar eens de eerste daar zijn, kan je vaak een vrij lange periode letterlijk de vruchten plukken van je werk.

Rijpe citroenkomkommer met stekels op de schil
Een erg rijpe citroenkomkommer krijgt deze donkergele kleur. Dringend tijd om te oogsten dus! Je ziet ook de kleine stekeltjes op de schil. Niet leuk om te eten natuurlijk, maar met wat schuren krijg je ze er gemakkelijk af. Smakelijk!

Wanneer is een citroenkomkommer rijp?

Een citroenkomkommer is maar een korte periode rijp en lekker tegelijk. De komkommer is rijp als hij ongeveer de dikte van een tennisbal tot een vuist heeft, veel groter worden ze meestal niet. De kleur moet ook beginnen veranderen van groen naar geel.

Als je te lang wacht met oogsten, worden de zaden binnen in de vrucht steeds groter. Dit wil je meestal vermijden. De smaak wordt ook stilaan wat bitter als je wacht, en ook de schil wordt steeds harder. Probeer er dus zeker op tijd bij te zijn!

Wat is dan wel op tijd? Wel, meestal als ze dus de grootte van een tennisbal krijgen en de kleur net van groen naar lichtgeel begint te gaan. Als de kleur echt donkergeel wordt, heb je wellicht te lang gewacht. Het is zeker niet zo dat de citroenkomkommer oneetbaar is als hij heel rijp is, maar de meeste mensen verkiezen ze wat minder rijp omdat ze dan een betere, minder bittere smaak hebben.

Bij het oogsten zal je merken dat er op de schil van de citroenkomkommer kleine stekels komen. Dit is uiteraard niet leuk om op te eten. Je kan ze er echter afschuren, zodat de schil wel terug glad wordt. En dan genieten maar!

Tips om citroenkomkommers te oogsten

Als je de vruchten van de plant wil trekken, kan je dit best met behulp van een schaar of tang doen. Als je gewoon trekt, beschadig je mogelijk de plant. Geen goed idee, want er kunnen nog erg veel nieuwe vruchten aan deze struik groeien!

Probeer dagelijks even langs je appelkomkommers te passeren om mogelijk rijpe vruchten te vinden en te oogsten. Eens de vrucht groeit, gaat dit echt verbazend snel, dus voor je het weet zijn ze al overrijp!

Het consistent verwijderen van rijpe vruchten, voor je ze heel dik laat worden en dus dikke zaden laat produceren, helpt niet enkel om je komkommer lekker te houden. De plant wordt zo ook aangezet om nieuwe vruchten te maken, net zo lang tot ze zaden kan produceren. Je kan het oogstseizoen dus mooi verlengen door gewoon vruchten te oogsten, geweldig toch?

Aan het einde van het seizoen kan je gerust eens een vruchtje helemaal rijp laten worden en dikke zaden laten ontwikkelen. Als deze vrucht super rijp is, haast rot zelfs, kan je de zaden eruit halen. Zo heb je meteen nieuwe citroenkomkommerzaden voor het volgende jaar om nieuwe planten te zetten!

Plaats een reactie